Riksantikvaren og «kalk-Norge» støtter videre arbeid med den «middelalderske» kalkovnen i Kvernsteinsparken!

Torbjørn og Sveinung jobber tungt med å mate kalkovnen med god ved under vår første brenning i juni 2017. Foto: Per Storemyr
Torbjørn og Sveinung jobber tungt med å mate kalkovnen med god ved under vår første brenning i juni 2017. Foto: Per Storemyr

Gladmelding nå i førjulsstria! Riksantikvaren støtter videre arbeid med kalkovnen vår i Kvernsteinsparken i perioden 2018-2020! Vi får gode midler innen Riksantikvarens Bevaringsprogram for ruiner. Vel så viktig er det at flere av Norges museer og landets aller beste kalkbrennere og kalkmurere blir med i prosjektet: Nidarosdomens restaureringsarbeider, Anno Museum på Hedmarken, Arkeologisk Museum ved Universitetet i Stavanger, Terje Berner i Oslo, Tore Granmo på Hamar og Geir Magnussen i Trondheim! Vi er glade og beæret!

Planen er at vi skal bygge om den eksisterende ovnen, slik at den kan tåle gjentatte brenninger i årene som kommer. Vi skal bygge en ny «miniovn» til regelmessige formidlingsformål, vi skal bygge ut det lille «middelalderske industriområdet» omkring kalkovnen, slik at vi også kan utvinne marmor til brenning i skogen ovenfor. Alt skal foregå i en håndverkstradisjon som i Norge hadde sin start i middelalderen. Dette er i hovedsak eksperimentell arkeologi – vi skal lære og formidle om en i stor grad tapt håndverkstradisjon i Norge!

Slik tenker vi oss utbygging av det «middelalderske» industriområdet omkring kalkovnen i Kvernsteinsparken: Nytt, permanent tak over ovnen, et godt vedskjul for lagring av tørr ved, en hoggeplass for marmor bak ovnen, ei sklie for transport av marmor som kommer fra bruddet i skogen ovenfor, en miniovn for svært regelmessig brenning – og formidling – av kalkhistorien. Illustrasjon: Per Storemyr

Vi har en lang vei å gå før «Hyllestadkalk» blir en merkevare. Men viktigere er det nå at Kvernsteinsparken forblir en arena for forskning og formidling omkring tradisjonshåndverket kalk og kalkbrenning. Det er i tråd med historien til Hyllestad: Det gamle kalkverket på Smilla er hovedgrunnen til at vi tar opp denne delen av historien.

Det er også i tråd med alle tegn i vår moderne tid!

Et viktig mål i det nye kalkprosjektet er å gi ut en flott bok om kalkbrenning i 2020. Hvem vet; kanskje blir det en film også.

Lenker til tidligere historier om kalkbrenning i Hyllestad:

Tekst og foto: Per Storemyr

Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer no med Twitter-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Koplar til %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.